Söderslätts konstförening i Trelleborg åker till

Rostock DDR

1977 (eller 1976)

Resa nummer ett

Jag och min broder Bengt följer med på en konstresa till Rostock arrangerad utav Söderslätts konstförening. Arrangemanget går via Sverige - DDR vänskapsföreningen i Stockholm. Arrangemanget för oss deltagare blir bra, men det blir inte som planerat. Vi hamnar i ett hotell ute i Wenemünde, tror jag det hette. Vi får åka lokaltåg. En av deltagarna är en gammal flykting från denna del av tyskland, en tysk med judiskt ursprung, kanske var det de som gjorde att säkerhetspolisen flyttade ut oss.

Men inget ont som inte för ngt gott med sig. Vi fick en kompensationsresa! Den delades upp i två delar, så att vi inte skulle vara för många. Min broder kunde inte åka med den andra gången, så då tog jag hans plats då också.

Denna sida har bilder från den första resan, jag är då 17 (eller 16) år gammal.

 

 

Sune Andersson  färdledare
Sune Andersson, vår färdledare tillika mångårig ordförande i Söderslätts konstförening. Han jobbade på Söderslätts bok och pappershandel. Här kliver vi in på gården till en konstskola som vi besökte.

 

 

 

Bengt Egevad
Här två bilder på gruppen. Den första bilden, min broder Bengt med sin hårda kameraväska. En Praktica systemkamera. Den var jag nog lite avundsjuk på...

 

 

 

Söderslätts konstförening utanför hotellet Wanemünde
Här står en del av gruppen utanför hotellet, broder Bengt i mitten med ngt vitt framåt.

 

 

Hotell Wanemünde
Ett imponerande nytt symetriskt vackert hotell, precis vid stranden. En hyllning till vad arbetaren kan skapa.... eller ngt sådant. Längst ute vid en ändstation för lokaltåget.

 

 

Bilder från Rostock

Det var valtider när vi var där. Valaffischkampanjen pågick! Spana in fasaderna kring torget.

"SICHERHEIT - GEBORENHEIT"- "Unsen kurs istrichtig"
"SICHERHEIT - GEBORGENHEIT"- "Unsen kurs ist richtig" Säkerhetsfrågan den är alltid viktig! och att vi gör rätt, ja det är också helt korrekt!!
Observera även hur praktiskt allt är inrättat, alla lyktstolparna på torget har högtalare, då behöver ingen uingå appellerna som proklameras på torget. Jag kommer ihåg att jag reagerade på högtalarna.

 

 


"SICHERES FUNDAMENT"
"IM ENGEN BRUDERBUND MIT DER SOWJETUNION IN DER ... ...EIT
SOCIALISTISCHEN STAATEN FÜR EINE SICHER..."
Först ett säkert fundament med glada hjälmklädda arbetare, sedan ett broderförbund med Sovjetunionen. Vad mer kan en östtysk begära? Ja fullt så kritisk var jag kanske inte då...

 

 

Rostock centrum 1977
Planen är uppfylld, antagligen i förtid...

 

 

Rostock centrum 1977
Ansiktena fortsätter även utan textbudskap

 

 

Rostock 1977, trabanter
Fina bilar i Rostock. Inte bara Trabanter!!
 
Fortsätt gärna till Rostock DDR 1978 den andra resan

© foto: per egevad

per.egevad@gmail.com

malmö 2009 jan 04