sommarhälsning 2008

 

 

 

Ja nu är det redan höstmånaden september... Men här kommer ändå en sommarhälsning till just dig!!

Började med utfärd i Malmö.

En klar höjdpunkt var denna!

triangelpunkt491

Ett triangeldrama i sig.

I min närhet har jag en gammal mosse som varit en torvtäkt. Kvarlämnat finns en gammal verkstad och ångpannehus(?) samt en massa torvvagnar och spår. Tyvärr håller allt på att försvinna. Någon som känner till några järnvägsentusiaster som kan tänkas göra en insats??

Verkstad och eldstad, ånga??

Från annat håll

 

Torklada? nu rälslager

 

 

 

INSEKTER i min trädgård

Jag har lärt mig att sätta ett bakvänt objektiv framför mitt vanliga, få får jag ett mikroskop i min kamera. Det måste utforskas....

Guldbaggar som är som galna i min Ålandsrot.

Lite tråkiga uppfattar jag dom, men det är ju klart, jag har ju många guldbaggar i min trädgård. Fler än mången annan skådis... ;-)

 

Skogsmyra som snyltar på Guldbaggens hål i Ålandsroten. Guldbaggen åt höger.

måste svälja också...

,

En pilsk myra i spindelnät

En liten växtsaftsugare

En tur till Vitemölle

eller heter det Vitemölla??

Där träffade jag bla på några nyfikna hästar

mycket nyfikna...

Denna bild har jag på flickr, där blev den genast upppmärksammad... Där är väl ett gäng som kollar alla hästbilder...

En vandring längs sydkusten

I år var det andra året i rad som jag tog en tur längs sydkusten. Åkte först till Trelleborg, tog en fika på ärevördiga Thebrödsbageriet. Kaffe och ett wienerbröd för 22 kroner (eller så). Stället har kvar sin atmosfär från gymnasietiden, lite uppfräschat på flera plan. Gick sedan in om ett annat bageri och köpte en bulle. Den var också kvar från min gymnasietid, men jag har inte varit där förr. Det förstod jag nu, det var finbageriet i stan... Efter inköp av dryck och godis gick färden till Böste.

Strenden mellan Böste och Smyghuk är den absolut finaste, ogästvänlig, ingen stig, men fin.

Strandbaldersbrå

Denna oansenliga plats var ett av mina mål:

Här kan man se färgantydningar om hur högt stranden gick. Förra året då alla bönder på söderslätt gnällde på översvämningar, då var stranden högt uppe. På insidan går det utr en liten bäck som avvattnar slätten kring smyge, den var full med vatten som inte kom ut. Varför detta då? Jo de ogina (?) markägarna har dels tagit bort den gamla vägen ner till stranden, blockerat med regäla staket, så att de själva inte heller kommer ner och kan se att bäcken är blockerad utav en höststorm. Det roar mig lite att de även stänger ute sig själva. För det är rejält blockerat mellan kustvägen och stranden.

Vid fyren i smyge stannade jag till och tog en tur upp i fyren. Mycket mindre än vad jag alltid trott. Men fin. Gillade att man hade bara en bössa med frivillig entré. Då ger jag gärna mer.

Vattnet hade dragit ut sig långt denna dag. Strax utanflr hamnen såg jag varför man en gång i tiden hade grävt just där, här är kalkstenen:

I hamnen slamsög man den goda sörjan och dumpade utanför piren.... Men det var så fult att du inte får se det här.

En kopp kaffe och pajbit i kaffestugan. Här var det inte Thebrödsbageripris, utan mer än 50-lappen gick åt. Jag minns aldrig att kaffestugan far öppen när jag var liten, så det var ett måste att gå dit.

Sydkusten förknippar jag till stor del med de fina båtvinscharna (och staket). Här några som jag fotograferade...

Trädgårdsnära vinch

klen vinsch

kraftfull vinsch

växlad vinsch

skyddad vinsch

överväxt växlad vinsch

kugghjulsväxlad vinsch

brukad vinsch

stupad vinsch

dubbel vinsch, dubbelt vinschad

Annat som också fångar ögat är stranden söder om smyge, den finns nästan inte.

Rishögen är ett bekvämt sätt att bli av med skräp och försvåra strandpromenad...

Men det finns i alla fall staket, så att man garanterat har sin tomt i fred... Ilskna markägare hör till min bild av söderslätt. Här får ni inte vara!!!

Längs kusten finns dflera fina rör, med sina egna uppgifter, att sprida smurttsvatten, troligen ett bräddavlopp. I Trelleborg har man hittat ett orenat avlopp som man tror är orsaken till de dåliga badvattnet. Ett rör som går ut i skyddet av bangården. Skönt så att ingen ser. Bostadsområdet där bredvid blev också anslutet härom året. Kommunen had glömt, sen var det dyrt... Tur att det inte var en enskild husägare... eller kanske synd, för då hade nog kommunen varit handlingskraftig.

Avloppsrör

jag vandrade vidare, vid smygehus, ungefär, hälsade jag på en brunbränd man. Ja man hälsar på varandra här, det är så pass få som går här och man kan ju vara ngn lokal person. Mannen visade sig vara en person som bott där sen jag bodde här, nämligen sommarsmygebon Alf Svensson. Han tittade lite på min kamera, kanske besviken för att jag inte tog en bild, eller glad kanske...

Strax efter Sänkebäcken söder om gamla soptippen fanns det ett gammalt fiskareläger. Nu var där alldeles tomt. Inga nät, inga båtar och framför allt den gamla traktorn var borta. Ingen vinsch här utan en traktor istället.

I Beddingestrand hittade jag äntligen skugga under ett träd, det var den sista högsommardagen, utsikten från min rastplats. Den gamla stenpiren med sina skarvar. Här med Smygehuk och dess magasin i bakgrunden.

och ytterligare ett bräddavlopp

I Beddingestrand hälsade man också på varandra, åtminstonde fram till Granhyddan, sen blev det för mångas utombys. Hittade den stugan som vi hyrde när jag var 14-15(?). Inte den vackraste, några barackmoduler och lite klädsel.

Käkade på en restaurang vid tennisbanerna och firade min namnsdag med rödvin och en espresso. Vandrade vidare till Fritiden och tog sen bussen till Ystad.

Där drack jag en underbar kopp choklad. Utan socker och mjölk. Montezuna eller Inkas hämnd eller ngt dito hette den. Kakao, ingefära, chilli och vatten, eller ngt dito.

Strax därpå fick jag en geting i sandalen och linkade ner till busstationen. Plåster med krossad huvudvärkstablett gjorde att det funkade rätt så bra.

Stilstudie på el och telestolpar...

 

offer för den obarmhärtiga skogen:

en lite stig jag brukar ofta, här kan jag smyga fram osedd...

Det är mer än jag som är i skogen. Några grisiga jägare är där också. De lämnar efter sig kontorsstolar (!) och en amassa tomhylsor. De utövar lerduveskytte i skogen, här en av alla dessa patroner

två kvällsblommor:

 

 

sen så satt jag också vid min dator och skrev på min uppsats... suck. Min litteraturlista kanske kan inspirera dig ;-)

 

Nu är det slut på det roliga... Jag jobbar igen

Jag hann med teater Cantabile 2's 25års jubileum!! I Vordingborg.

 

En affischkampanj av Kim Larsen mot rökförbudet, trodde först att det var ngn annan som stod för det...

 

 

// foto och hälsning: pär egevad malmö